ghiseul.ro sau cum am plătit impozite cu drag
O veste surprinzătoare și minunată a aterizat peste România pe 14 decembrie. ANAF permite plata impozitelor prin ghiseul.ro. E o minunată realizare, întârziată cu vreo câțiva ani, care m-a făcut, pentru prima oară, să îmi plătesc impozitele la timp.
[related]
Relația mea cu ANAF e una de ignorare totală. Ei îmi calculează impozitele, eu ar trebui să mă duc până la Iași să le plătesc, că acolo am buletin. Nu am făcut-o niciodată, așa că la un moment dat ANAF-ul îmi punea poprire pe conturi. Mă duceam la bancă, îi rugam să le plătească ANAF-ului. Îmi făceam datoria de cetățean cu întârziere, dar o făceam. Era ca un fel de proto-plată online, ca să nu mă chinui cu un drum la cozile fisc-ului. Ideea e că nu urăsc ANAF-ul, ci sistemul pe care l-a creat de-a lungul timpului, care însemna umilirea oamenilor prin șezutul la cozi uriașe și ineficiente. Ei bine, azi am reușit să plătesc niște impozite în două minute, prin ghiseul.ro, probabil cea mai bună chestie făcută în România pentru intermedierea relației cu statul, dar care a șezut nefolosit multă vreme.
S-au terminat alegerile așa că pot să spun că mă bucur că tehnocrații au început debirocratizarea reală. ghiseul.ro, un proiect pornit acum câțiva ani, era o idee excelentă, dar pentru un motiv sau altul, foarte puține instituții erau înrolate în sistem. Puteam să-mi plătesc impozitul pe mașină, de exemplu, calculat la Iași, dar nu și impozitele de la salariu. Nu am avut amenzi, așa că nu mi le puteam plăti. Dar, anul acesta, ghiseul.ro a devenit cu adevărat util de când poți plăti majoritatea taxelor aici. Înțeleg că în București soluția era disponibilă de vreo doi ani în unele sectoare, dar în restul țării o ardeam la rece în fața ghișeelor fizice ANAF.
Unul dintre motivele pentru care probabil o serie de oameni nu-și plătesc taxele e faptul că nu au chef să se ducă la ghișeu. Dacă ești din generația mea, cea care iubește să plătească online totul, atunci ideea de a te duce la ghișeu, de a-ți lua adeverințe, de a te purta de la ghișeul 1 la ghișeul 2, îmi repugnă total. Am explicat mai sus cum îmi plăteam taxele. Preferam să plătesc niște penalizări, decât să fac un drum la ei. Astăzi am plătit taxele în două minute cu cardul. Și e un lucru psihologic interesant aici: aproape că mi-a plăcut să dau bani. Pentru că dacă îmi faci treaba mai ușoară, parcă vreau să-ți dau bani. Dar dacă statul mă complică, atunci, vorba aceea, mă simt și f*#*# și cu banii luați.
De fapt, asta e frumusețea pe care nu a înțeles-o până acum impotentul stat român – dacă mă ajuți să plătesc lucrurile ușor, s-ar putea să vreau să te ajut și eu. Dacă mă umilești, s-ar putea să fac tot posibilul să te fentez, pentru că nu meriți nimic. Ideea nu e rocket science – conectezi o bază de date la un sistem de plăți. Iată că s-a putut, iar de azi toată țara are acces la așa ceva. Mai există ceva pe la ANAF numit Spațiu Privat Virtual, dar ca să îți iei parola pentru acest serviciu trebuie să te duci la ghișeu. Thank you, but no thank you! Plus că înregistrarea mi s-a părut îngrozitor de complicată, iar eu sunt literat în tehnologie.
Apropo, am avut o singură amendă auto de când sunt șofer. Aventura pe scurt a fost așa: amenda a fost luată în București. Având buletin și carnet de Iași, ar fi trebuit să o plătesc acolo. Dar am fost trimis la CEC Bank. Din păcate, CEC Bank Sector 3 nu avea protocol cu Primăria Iași. Am fost trimis la un roboțel de plăți, dar acela nu avea județul Iași în lista de județe acceptate. Am încercat pe un site care mi-a fost recomandat, dar acela nu avea orașul Iași înregimentat. Am terminat prin a plăti amenda pe aplicația auto.ro.
Sunt curios câți dintre voi nu plătiți impozite și taxe doar pentru că trebuie să vă duceți la ghișeu.